Wanneer je een liefhebber van wijn bent, is het natuurlijk je droom om een echte wijnkelder te hebben om je wijnsoorten zo goed mogelijk op te kunnen slaan. Niet veel mensen hebben dit, maar het is echt een manier om een indruk te maken op je gasten. En daarnaast is het heel leuk als hobby. Ontdek de tips in deze blog en doe er je voordeel mee.

Wijnrek kopen

Om je wijnkelder met de heerlijkste wijnen te kunnen vullen, is het ideaal om eerst wijnrekken te kopen. Zo kun je een professionele opstelling in je kelder realiseren.

Temperatuur

De temperatuur in de wijnkelder is erg belangrijk om de wijn in topkwaliteit te houden. Deze moet tussen de 11 en 14 graden liggen. Daarnaast is het belangrijk om deze ruimte donker te houden. Er moet geen zonlicht naar binnen kunnen. Een riante kelder met afgesloten deur is dus ideaal.

Isolatie

Het is ideaal wanneer je kelder dikke muren heeft. Natuurstenen en bakstenen muren zorgen voor een koel klimaat. Niet alle wijnen zullen misschien in de kelder passen, dus wellicht leg je alleen je beste exemplaren erin.

Trillingen

Wanneer je naast het spoor woont of een metro onder je huis doorloopt, dan is een wijnkelder misschien niet de juiste optie, want trillingen zijn niet per se goed voor de kwaliteit van de wijn.

Andere dingen waar je aan moet denken

In een kelder kan het muf ruiken. Wanneer je graag je wijn in de kelder proeft, compleet met hapjes, dat die kelder dus eigenlijk een relaxruimte is, dan is het slim om deze zo te maken dat er een goede luchtreiniging en circulatie is. Natuurlijk is een mooie wand en vloerbekleding dan belangrijk. Ook meubels, zoals een statafel, passen in het plaatje van een luxe wijnkelder. Denk even aan de wijnproeverijen die je wellicht op vakantie bezocht hebt: precies die sfeer.

Lichtplan

Een mooi lichtplan is exact wat je nodig hebt in een wijnkelder. Zo kun je echt sfeer oproepen. Wanneer je er zelf niet uitkomt is het tof om je te laten helpen door een interieurdesigner met een expertise op dit gebied. Ledverlichting is een goede keuze, want deze lampen gebruiken nauwelijks stroom en zijn verkrijgbaar in vele kleuren.

De prijs

Hoe duur je wijnkelder is hangt van het formaat en de inrichting. Zeker als ondernemer in het restaurantwezen zal een wijnkelder een goede investering zijn. Dan blijven je wijnen in topkwaliteit. Zo’n investering betaalt zich dan vanzelf weer terug.