Wil je graag een echte chef worden, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? In dit blog geven we je een stappenplan waarmee je in no-time de meest veelzijdige gerechten op tafel zet. Belangrijk is om eerst de basics goed onder de knie te krijgen.

1.      Begin met recepten uit kookboeken of van het internet

Het internet is een eindeloze bron van inspiratie voor goede (en minder goede) recepten. Mocht je er zeker van willen zijn dat je een goed recept uitkiest, ga dan voor een kookboek. De recepten in kookboeken zijn vaak ook uitgebreider dan die op het internet, die vaak voor snelle en kleine gerechten zijn. Kies een kookboek van een kok die veel ervaring heeft met thuiskoken, zoals bijvoorbeeld Yvette van Boven. Ga voor recepten die niet al te ingewikkeld zijn, leg de lat niet meteen te hoog.

2.      Goede ingrediënten maken het gerecht

Voor de beste kwaliteit producten kun je het beste terecht bij de speciaalzaak, zoals de slager en de visboer. Producten uit de supermarkt kunnen vaak niet tippen aan de kwaliteit die de speciaalzaken leveren. De kiloknallers uit de supermarkt komt van dieren die vaak geen gelukkig leven hebben gehad en vaak volgespoten zijn met allerlei chemische middelen. Dit komt de kwaliteit van het vlees niet ten goede. De producten bij de speciaalzaak zijn uiteraard wat duurder, maar dit is eenvoudig te compenseren door één of twee dagen per week vegetarisch te eten.

3.      Oefen, oefen, oefen

Om koken echt goed onder de knie te krijgen zul je, net zoals met andere dingen waar je goed in wil worden, veel moeten oefenen. Vaardigheden zoals snijden en schillen maar ook smaken herkennen en bereidingstijden leer je door er vaak mee bezig te zijn. Mocht een gerecht mislukken, dat geeft niet. Gun jezelf de kans om fouten te maken en leer hier van. Leren koken kan ook onder begeleiding, bijvoorbeeld met een kookworkshop in Amsterdam.