Mensen die de bittere smaak van cafeïne beter proeven zijn meer geneigd om koffie te drinken, blijkt uit onderzoek van een groep wetenschappers. Deze conclusie is opmerkelijk gezien bitterheid zich heeft ontwikkeld als waarschuwingssignaal tegen het eten en drinken van schadelijke stoffen. Deze associatie lijkt echter vervangen met het krijgen van een high, of energieboost.

Positieve ervaring door cafeïne

“Je zou verwachten dat mensen die gevoelig zijn voor de bittere smaak van cafeïne minder koffie zouden drinken.” zei Marilyn Cornelis, een assistent-professor preventieve geneeskunde aan de Northwestern’s Feinberg School of Medicine in een universitaire aankondiging. “Door de tegenovergestelde resultaten van onze studie lijkt het erop dat koffiedrinkers een positievere associatie hebben ontwikkeld met de bittere smaak door cafeïne binnen te krijgen.”

Voor dit onderzoek zijn er gegevens verzameld van circa 400.000 mannen en vrouwen in het Verenigd Koninkrijk. “Smaak is al lange tijd bestudeerd, maar we weten niet hoe het volledig werkt”, aldus Cornelis. “Smaak is een van de zintuigen. We willen het vanuit biologisch oogpunt begrijpen.

Smaak van koffie beïnvloeden

Niet iedereen houdt van de natuurlijke bittere smaak van koffie, gelukkig is deze smaak dan ook helemaal aan te passen naar je persoonlijke voorkeur. Dit kan onder andere door:

  • De manier waarop je de koffie zet. Je kunt filterkoffie gebruiken of goede koffiebonen kopen. Het soort koffieboon en de maalgraad hebben hierbij een grote invloed op de smaaksensatie. Op de verpakking van de bonen lees je meer over de smaak die je kunt verwachten.
  • Met de hoeveelheid koffie en de hoeveelheid water bepaal je hoe sterk de koffie smaakt.
  • De extractietijd is de tijd dat de koffie in aanraking komt met het water. Dit is sterk vergelijkbaar met het zetten van thee; hoe langer je de thee in een glas water bungelt, hoe sterker de thee wordt.
  • De temperatuur van het water bepaalt in welke mate de smaken opgenomen worden in het uiteindelijke bakje koffie. Is het water te koud, dan is de koffie over het algemeen minder lekker.

Voor de echte koffieliefhebbers is dit mogelijk vloeken in de kerk, maar je kunt de smaak van koffie ook milder maken door gebruik van melk en suiker.