De sleutel tot het kiezen van gezonde voeding voor je huisdier is het begrijpen van de etiketten op huisdiervoeding. Veel ingrediëntenlijsten op de verpakking van huisdiervoer kunnen verwarrend zijn. Eiwit in huisdiervoer kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, waaronder restjes en bijproducten van de vleesverwerking. Een dure zak met “gourmet” hondenvoer kan zelfs kippenpootjes bevatten, omdat het een eiwitbron is. Als je de gezondste voeding voor je huisdier wilt kiezen, dan moet je de etiketten van het huisdiervoer begrijpen.

Labels voor huisdiervoedsel – wat je moet weten

  • Vermijd de termen “smaak” en “met”. Huisdiervoeder dat een dergelijk etiket draagt, betekent dat het alleen maar hoeft te smaken als rund of bijproducten van rundvlees. De woorden “met” zoals in “met echt vlees”, betekent dat fabrikanten slechts een paar procent of procentpunten rundvlees in gewicht hoeven op te nemen.
  • Termen als “premium”, “gourmet” en zelfs “super ultra premium” zijn vaak puur marketingtrucs. Deze termen zijn niet gereguleerd en betekenen dus niet echt iets.
  • De termen “natuurlijk” en “biologisch”. De term natuurlijk mag altijd gebruikt worden. Echter, biologisch heeft een strikte wettelijke definitie en kan niet worden gebruikt, tenzij het huisdiervoer voldoet aan bepaalde normen.

4 tips voor het kiezen van gezonde voeding voor huisdieren

  • Lees de ingrediëntenlijst. De beschrijvende namen van huisdiervoeders kunnen misleidend zijn, maar volgens de wet moeten fabrikanten van huisdiervoedsel ook alle ingrediënten in afnemende volgorde van gewicht op hun productblik of -zak te vermelden. Op de ingrediëntenlijst kan je zien hoe gezond het huisdiervoer eigenlijk is.
  • Koop honden- en kattenvoer dat vleeseiwit bevat. Het zijn carnivoren, dus ze doen het best met echt vlees. Zorg ervoor dat een hele vleesbron wordt vermeld als een van de twee eerstgenoemde ingrediënten.
  • Verkies nat voer voor huisdieren boven droog voer. Nat huisdierenvoer wordt verpakt in blikjes of zakjes. Dit voer heeft vaak meer eiwitten en is vaak verser en van hogere kwaliteit. Droogvoer voor huisdieren wordt vaak met vet besproeid om het meer smaak te geven. Het mengen van droogvoer met water of andere vloeistoffen kan ervoor zorgen dat bacteriën op het oppervlak van droogvoer zich vermenigvuldigen, wat slecht is voor de gezondheid van je huisdier.
  • Vermijd dierlijke bijproducten. Vlees-bijproducten worden niet zo veilig behandeld als heel vlees en kunnen bestaan uit longen, milt, bot, bloed, maag en darmen. Bijproducten van gevogelte zijn onder meer nekken en poten.

Huisdiervoedsel analyse

Bescherm je huisdier door de juiste huisdiervoederterminologie te leren kennen en de ingrediëntenlijst zorgvuldig te lezen. De persoon die het meest verantwoordelijk is voor de gezondheid van je huisdier ben jij. Wanneer je echt zeker wilt weten wat je je huisdier te eten geeft, kan je een diervoeder analyse laten doen. In een laboratorium zal een test worden gedaan waaruit blijkt wat er allemaal in het huisdiervoedsel zit.