In Nederland drinken we gemiddeld tussen de 3 en de 4 kopjes koffie per dag. De meesten kiezen voor een cappuccino, espresso of een “gewoon” kopje koffie. Er zijn echter heel veel verschillende soorten koffie! Een bezoekje aan Starbucks zal je al een idee geven van de diversiteit in soorten en typen. Alhoewel men bij Starbucks vaak een koffie bestelt dat meer weg heeft van een milkshake dan van echte kop koffie! In deze blog houden we ons echter bij de “echte” koffies gemaakt van de beste koffiebonen en zoals ze gedronken worden in échte koffiezaken en cafés in Zuid-Europa.

Italiaanse koffie

Italië is een écht koffieland. Ze hebben erg veel variaties op de warme drank. De meest bijzondere zijn:

  • Bicerin is een koffie uit een lang glas met 1/3e espresso op de bodem, 1/3e warme chocolade in het midden waarop 1/3e lauwe melk ligt.
  • Espresso con panna is deze koffie is vergelijkbaar met een cappuccino, maar in plaats van melk, wordt op de bovenste helft verse slagroom gegoten.
  • Espresso romano is de Romeinse favoriet. Het is een kleine kop espresso met daarin een schijfje citroen.
  • Macciato (makkie-ato) is Italiaans voor “bevlekt”. Het is een lang glas koffie waarbij er in een espresso een scheut warme melk wordt gedaan. In een lang glas zie je daardoor de melk en de koffie op een bijzondere manier samenkomen.

Spaanse koffie

Ook in Spanje houden ze erg van koffie. Je kunt het hier ook op verschillende manieren bestellen. Een paar bijzondere koffiesoorten die ze in Spanje drinken zijn:

  • Café con hielo (kafeh kon jello) is de oplossing voor een warme drank in een warm land. Dit is espresso met ijsblokjes.
  • Café con miel (kafeh kon mjel) is een zoete koffie bestaande uit een bodempje van nootmuskaat, kaneel, vanille-extract en honing. Daarop schenkt men dan een laagje melk en daarbovenop schenkt men de koffie (circa de helft van het kopje).

Griekse koffie

Griekse koffie is doorgaans ongefilterd en bijzonder sterk. De Grieken hebben desalniettemin ook andere soorten koffie zoals de φραπές (frappés) oftewel, de frappé. Dit is koffie bestaande uit een glas volledig gevuld met ijsblokjes. Daarin wordt zo’n 3/5e aan water geschonken, instant koffie erbovenop en vervolgens een laag drijvend suiker.