Alles wat gebruikt wordt tijdens het koken wordt een keer vies. Naast etensresten en slijtage ontstaat op verschillende apparaten ook kalkaanslag. Dit komt doordat er kalk in het water zit wat je gebruikt. Deze kalkaanslag hoopt zich dan op in verschillende apparaten, dus niet alleen je waterkoker! Zo heb je bijvoorbeeld ook kalkaanslag wat zich ontwikkelt in stoomovens en in koffiezetapparaten. Uiteindelijk ga je dit merken aan de smaak van het eten of drinken en tast het de levensduur van deze apparaten. Daarom zul je af en toe de apparaten moeten ontkalken.

Geschikte ontkalkers

Eigenlijk zijn er drie voornaamste reinigingsmiddelen die je kunt gebruiken om apparaten te ontkalken; natuurazijn, citroensap en ontkalkingsmiddel. Azijn en citroensap worden vooral gebruikt bij het ontkalken van de wat eenvoudigere apparaten, zoals een waterkoker. Ga je een Senseo ontkalken of een ander koffiezetapparaat,  dan is een gespecialiseerd ontkalkingsmiddel aan te raden.

Ontkalken met reiniginsmiddelen

Zoals gezegd heeft natuurazijn een ontkalkende werking, die vooral goed werkt bij waterkokers. Dit komt omdat je azijn in water aan de kook moet brengen om de kalk los te krijgen. Laat het kokende azijnwater 30 minuten staan en afkoelen en spoel het daarna weg.

Ontkalken met citroen is nog makkelijker, omdat je het niet eens hoeft te koken. Je hoeft het alleen een aantal uur te laten weken voordat je het wegspoelt. Het is belangrijk dat je na het wegspoelen van het schoonmaakmiddel nog een keer water kookt en weer wegspoelt voor je gebruik gaat maken van de apparatuur. Anders heb je kans dat je thee naar azijn of citroen smaakt!

Complexere apparaten hebben vaak hun eigen aanbevolen ontkalkingsmiddelen, inclusief uitgebreide instructies voor het reinigen. In veel gevallen wordt er gewerkt volgens hetzelfde principe als bij azijn en citroensap, waarbij de werkbare stoffen de kalk losweken en oplossen.

Ontkalken voorkomen

Hoewel het niet per se lastig is om apparatuur te ontkalken, is het wel een vervelende terugkerende klus. Dit is zeker het geval als je thuis heel ‘hard’ water hebt, dus met veel kalk. Je kunt de bron aanpakken door een waterontharder op je leidingen te zetten. In dat geval verminder je de kalk in het water voordat deze uit de kraan komt. Dat heeft een positief effect op de kwaliteit van je water en de levensduur van je apparaten.