Het begin van sushi

Sushi bestaat al een verrassend lange tijd, alhoewel niet in zijn huidige vorm. De geschiedenis van sushi is een interessant verhaal over de evolutie van een eenvoudig gerecht. Wat sushi zou worden werd voor het eerst genoemd in China in de tweede eeuw na Christus.

Oorspronkelijk ontstond sushi vanuit een manier om voedsel te conserveren. De vis werd in rijst gelegd en liet men fermenteren, waardoor men de vis nog enige tijd eetbaar kon houden. De rijst werd weggegooid en de vis werd gegeten wanneer dat nodig of gewenst was.

De methode verspreidde zich over heel China en had in de zevende eeuw zijn weg gevonden naar Japan, waar zeevruchten van oudsher een hoofdbestanddeel van hun dieet waren. De Japanners gingen echter verder met het concept en begonnen de rijst bij de vis te eten.

Aanvankelijk werd het gerecht op vrijwel dezelfde manier bereid. In het begin van de 17e eeuw begon Matsumoto Yoshiichi uit Edo (nu Tokio) echter de rijst te kruiden met rijstwijnazijn omdat hij zijn ‘sushi’ wilde verkopen. Door de rijstwijnazijn kon het gerecht direct worden gegeten, in plaats van te wachten op de maanden die normaal gesproken nodig zouden zijn om de ‘sushi’ te bereiden.

De evolutie van de sushi

In het begin van de 19e eeuw bedacht een man met de naam Hanaya Yohei een grote verandering in de productie en presentatie van zijn sushi. Hij wikkelde de vis niet langer in rijst, maar plaatste een stuk verse vis bovenop een langwerpig stuk gekruide rijst. Vandaag de dag noemen we deze stijl ‘nigiri sushi’ of ‘edomae sushi’ (uit Edo, de naam van Tokio in die tijd) en is nu de gangbare manier om Japanse sushi te eten.

Destijds werd sushi geserveerd vanuit sushikraampjes op straat en was het bedoeld als een snack of een snelle hap om onderweg te eten. Geserveerd vanuit zijn kraampje was dit niet alleen de eerste van de echte ‘fastfood’ sushi, maar werd al snel razend populair. Vanuit zijn huis in Edo verspreidde deze stijl van sushi zich snel over heel Japan, geholpen door de Grote Kanto-aardbeving in 1923, toen veel mensen hun huis en bedrijf verloren en uit Tokio verhuisden.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de sushikraampjes gesloten en verhuisden ze naar binnen naar meer hygiënische omstandigheden. Later werden ze van formele zitplaatsen voorzien (de eerste plekken waren slechts een binnenversie van de sushikraampjes) en veranderde de sushi van ‘fastfood’ naar een echte eetervaring.

Sushi verspreidde zich over de hele wereld en met de komst van de promotie van zeevruchten werd deze ongewone stijl van het serveren van vis snel overgenomen door de westerse culturen, altijd in de hoop op iets nieuws, vooral iets dat zo geraffineerd en uniek was geworden als sushi.

Moderne sushi

Sushi, de kunstzinnige eetervaring die ooit uniek was voor Japanners, is nu geëvolueerd naar een ander niveau dan de traditionele Japanse methodes. Westerse invloeden hebben geleid tot nieuwe stijlen van sushi, zoals Californische rolls en de vele uitgebreide ‘fusion’-creaties in chique sushirestaurants. Je kunt uren spenderen in een restaurant, of thuis in Hoofddorp sushi bestellen.

De geschiedenis van sushi is lang, in feite minstens 1.800 jaar, maar de huidige versie is wereldwijd populair, en terecht. Het komt niet vaak voor dat iets dat zo bijzonder cultureel is, niet alleen de wereld bestormt, maar ook de richting van het eten in andere culturen beïnvloedt. De vraag naar sushi neemt alleen maar toe en lijkt zich steeds verder te ontwikkelen. Traditionele sushirestaurants zitten naast ‘fusion’-restaurants en beide zijn om hun eigen redenen populair.

De geschiedenis van sushi is nog lang niet voorbij.