Gefeliciteerd met je baby! Een heugelijk feit, maar het brengt uiteraard ook verantwoordelijkheden met zich mee. Je wil je baby natuurlijk op de allerbeste manier verzorgen. Het is daarom belangrijk om wat algemene kennis te hebben bij het geven van de eerste levensbehoefte: drinken en eten. Wat het beste is voor jouw baby verschilt uiteraard per persoon. Wij geven je een aantal tips om jouw baby op de juiste manier te voorzien van een baby formula.

Gebruik van flesvoeding

Het bereiden van de baby formula moet met grote voorzichtigheid gebeuren, om externe besmetting te voorkomen. Pas daarom op in alle stadia voordat de baby formula genuttigd wordt door je baby: van voorbereiding tot opslag tot het voeden zelf.

Al met al zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

Maak gebruik van het juiste materiaal

Kies bij het shoppen voor babyflessen en bewaarmateriaal voor gerenommeerde merken. De flessen moeten in goede staat zijn. Kijk of er van buitenaf schade of geknoei is voordat je de flessen koopt. Het bewaarmateriaal moet betrouwbaar en magnetronvriendelijk zijn. We raden aan om voor materiaal te kiezen dat voorzien is van bijbehorende deksels om het luchtdicht af te kunnen sluiten. Na gebruik dien je de flessen en het opslagmateriaal altijd te reinigen met goed heet water en met voldoende afwasmiddel, zodat alle bacteriën worden gedood. Het beste doe je dit handmatig.

Steriliseren van de flessen

Zoals hierboven al aangegeven is het reinigen zeer belangrijk. Naast het reinigen dien je de babyflessen ook te steriliseren voordat je je baby gaat voeden. Dit doe je als volgt:

  • Gebruik een groot vat en kook er water in.
  • Zodra het water begint te koken, zet je alle babyflesjes minstens vijf minuten in de kookpan.
  • Was na het steriliseren de flessen en tuutjes in warm zeepwater.

Bereiding van de baby formula

Nu komt het belangrijkste deel waarin je zelf de voeding voor je baby bereidt. Meestal heeft de verpakking met formulepoeder specifieke instructies over de hoeveelheid die je per voedingssessie moet geven.

  • Meng de formulepoeder met water (gekookt en gekoeld) zoals aangegeven op de verpakking.
  • Zorg ervoor dat het water niet te koud is tijdens het bereiden van de fles, omdat de poeder dan niet goed mengt.
  • Sluit de fles en schud deze goed.
  • Controleer de temperatuur van de melk voordat je jouw baby gaat voeden. Zorg ervoor dat de melk niet te warm of te koud is. Een warme voeding is prima voor je baby.
  • Test de warmte door enkele druppels op je elleboog te gieten.

De juiste baby formula kiezen

Welke baby formula voor jouw baby de beste keuze is, verschilt volledig per baby. Er zijn talloze soorten baby formula op de markt, van onder andere Ausnutria, die een geschikte formulemelk voor jouw baby hebben. Ben je onzeker over de soort baby formula die voor jouw baby geschikt is? Bespreek dit dan altijd met een kinderarts. Zij controleren bijvoorbeeld of jouw baby allergieën heeft, waardoor je altijd de juiste onderbouwde keuze maakt.